Takács Ferenc plébános – emlékhely

2014.12.11 20:28

Takács Ferenc plébános tiszteletére avattak emlékhelyet Péterrévén

A délvidéki magyarokat sújtó atrocitások áldozatainak történő emlékhelyállítás segít abban, hogy az itt élők fel merjék emelni a fejüket, elmondják az eddig csendben, magukban hordott fájdalmaikat – hangsúlyozta Hegyi László, a magyar Emberi Erőforrások Minisztériuma egyházi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az ünnepségen.

Takács Ferenc plébános emlékhelye már a hatodik olyan emlékhely Vajdaságban, amely az ártatlanul kivégzett egyházi méltóságoknak állít emléket, hangsúlyozta Forró Lajos, a Délvidék Kutató Központ alelnöke. „Azt gondolom, hogy elindultunk egy olyan úton, itt, a Délvidéken, a Vajdasági Magyar Szövetség nagyon határozott kiállásával, illetve a jelenlegi anyaországi kormány támogatásával, elindultunk egy olyan úton, amely lehetővé teszi, hogy előbb-utóbb ezt a kérdést végérvényesen tisztázzuk.”

Mindez azért is tekinthető rendkívül fontosnak, mert a tragédiák elmaradt megemlékezéseinek helyén keletkezett űr miatt sokáig nem létezhetett nemzeti emlékezet, fejtette ki Kozma Gábor, a Gál Ferenc Főiskola rektora. „Nem volt, mert nem lehetett nemzeti gondolat, nemzeti érzés és renitensnek minősült a család és a nemzeti identitás, a gyökerek ápolása. Hogy mit eredményezett mindez? Két-három nemzedék számára a magányt, a közösséghez tartozás hiányát.

Az emlékezés és az emlékeztetés fontosságára hívta fel a figyelmet Hegyi László, a magyar Emberi Erőforrások Minisztériuma egyházi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára is. „A Délvidék Kutató Központ és a Gál Ferenc Főiskola közös programja, amely emléket kíván állítani egy minket, magyarokat sújtó népirtás áldozatainak, segít abban, hogy az itt élők fel merjék emelni a fejüket, elmondják az eddig csendben, magukban hordott fájdalmaikat.”

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a köszönetnyilvánítás hangján szólt az egybegyűltekhez. Köszönetet mondott Semjén Zsoltnak, Magyarország miniszterelnök-helyettesének, a Délvidék Kutató Központnak, a Gál Ferenc Főiskolának, a Csongrád Megyei Közgyűlés korábbi elnökének, valamint a Vajdasági Magyar Szövetség két köztársasági parlamenti képviselőjének, Pásztor Bálintnak és Varga Lászlónak is. „Ha nincs ez a két ember, akkor nincsenek jogszabályok. Mert a jogszabályalkotás nemcsak az igazság helyrehozataláról szól, nemcsak az igazságosságról szól, nemcsak a megalapozott erkölcsi elvárásról szól, hanem ennek a megvalósulásáról, és a megvalósuláshoz elengedhetetlen a meggyőződés, az állhatatos munka.”

A köszöntőbeszédek után a templomkertben Hegyi László és Pásztor István leleplezték Takács Ferenc plébános emlékhelyét, amelyet az egybegyűltek ezt követően meg is koszorúztak. A rendezvény zárásaként Tóth Árpád péterrévei plébános megáldotta emlékhelyet.


Forrás: Pannonrtv.hu
Fotók: Takács Csaba